Tim van der Veen

Na zo'n 6 jaar danslessen te hebben gegeven ben ik in aanraking gekomen met het lesgeven in Percussie.

Op de BSO waar ik toen werkte werd mij in 2006 gevraagd of ik 2 jongens thuis wat djembe lessen wilde geven. Dit ben ik gaan doen en binnen 3 maanden hadden meer mensen hiervan gehoord en kwam er een groepje volwassenen met dezelfde vraag;wil je ons les geven?

Ook dit ben ik gaan doen, ondanks dat ik zelf nog nooit djembe lessen had gevolgd.

Deze djembe lessen voelde zo goed dat ik de dans naast me neer heb gelegd, en ben mij helemaal gaan verdiepen in de wereld van de West-Afrikaanse percussie. Ik ben lessen en workshops gaan volgen bij goede djembe docenten zoals.;

Famoudou Konaté, Billy Konaté, Oké Sene, Kaloga Traoré, Sega Sidibé, Babara Bangoura,

Mamady Keita en Ponda O'Bryan

Hier ontdekte ik de totale muziek van West-Afrika; er is meer dan djembe;

de basdrums (doundouns) met de melodie die aangevuld wordt door de begeleiding en solo's van de djembe. De balafon en kora met hun prachtige klanken en melodiëen, de Gbolon (basharp), de shekere. En nog veel meer mooie instrumenten die laten zien dat de djembe slechts een onderdeel is van de West-Afrikaanse muziek.

Vanaf 2008 is in mijn lessen ook de doundoun een belangrijke factor geworden en gaan de djembepartijen nog meer leven.

Datzelfde jaar waren de lessen zodanig gegroeid dat ik het serieuzer ben gaan aanpakken en het bedrijf DuizendpootPercussie heb opgericht.

Om meer kennis en diepgang in de muziek te vinden ben ik in 2016 naar Burkina Faso geweest. Het was een prachtige reis vol inspirerende indrukken en belevenissen. Opnieuw ervaarde ik dat er oneindig veel moois valt te ontdekken in deze prachtige muzikale cultuur.

In datzelfde jaar ben ik in aanraking gekomen met klankconcerten waarbij klankschalen, framedrums, en tingsha's werden ingezet. Veel hierover heb ik geleerd van Bert van Grondelle (Rust Zacht) en hij heeft mij waardevolle kennis meegegeven die ik verder ben gaan ontwikkelen. Mijn klankconcerten zijn geëvolueerd tot een ontspannende klankenreis die de geest een heerlijke reset kan geven. Hier komt ook de duizendpoot weer naar boven drijven; ik gebruik naast klankschalen ook gongs, framedrums, tongdrums, oceandrum, thunderdrum, bullroarer en allerlei andere instrumenten met mooie en soms verrassende klanken.

Tijdens Corona 2020 heb ik de schwitch gemaakt van Afrikaanse percussie naar klankconcerten en coaching.